مصرف الکل و سیگار هر سال جان ۱۵۰ هزار آلمانی را می‌گیرد!

هر ساله در آلمان، مصرف سیگار جان حدود ۹۹ هزار نفر و مصرف الکل جان بیش از ۴۷ هزار نفر را می‌گیرد. آمارها نشان می‌دهد که حدود ۸ میلیون نفر در این کشور با انواع مختلف اعتیاد، از جمله اعتیاد به مواد مخدر قانونی، دست و پنجه نرم می‌کنند.

بر اساس نتایج یک مطالعه جدید، میلیون‌ها نفر در آلمان با مشکل اعتیاد دست و پنجه نرم می‌کنند و هر ساله هزاران نفر جان خود را بر اثر مصرف الکل و سیگار از دست می‌دهند.

کریستینا رومل، مدیر دفتر اصلی امور اعتیاد آلمان (DHS)، همزمان با انتشار سالنامه اعتیاد ۲۰۲۵ اعلام کرد که سالانه حدود ۹۹ هزار نفر به دلیل مصرف سیگار و حدود ۴۷ هزار و ۵۰۰ نفر به علت مصرف الکل در این کشور جان می‌بازند.

یاکوب مانتهی، پژوهشگر حوزه اعتیاد و از نویسندگان این سالنامه، با تأکید بر اینکه آلمان با معضل مصرف الکل مواجه است، هشدار داد که بیش از یک‌پنجم جمعیت این کشور، الکل را به میزان پرخطر یا معادل سطح اعتیاد مصرف می‌کنند.

طبق آمار ارائه‌شده، حدود ۹ درصد از افراد بین ۱۸ تا ۶۴ سال دچار سوءمصرف یا وابستگی به الکل هستند؛ این آمار شامل افراد زیر ۱۸ سال و بالای ۶۵ سال نمی‌شود.

مانتهی با توصیف الکل به عنوان ماده‌ای سمی، بر اهمیت پیشگیری تأکید کرده و می‌گوید: «بهترین راهکار، اجتناب کامل از مصرف الکل است؛ اما حتی کاهش میزان مصرف نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد».

او همچنین تبلیغات تقریباً بی‌محدودیت الکل در آلمان را عاملی آسیب‌زا دانست و تخمین زد که سالانه حدود ۴۵ هزار نفر به طور مستقیم به دلیل مصرف الکل جان خود را از دست می‌دهند. به گفته این کارشناس، مصرف مداوم الکل نه تنها خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را افزایش می‌دهد، بلکه نقش قابل توجهی در بروز تصادفات رانندگی و جرائم مرتبط با مستی دارد.

قیمت پایین الکل در آلمان تهدیدی جدی برای سلامت عمومی

یاکوب مانتهی، پژوهشگر حوزه اعتیاد، اعلام کرد که طی ۲۰ سال گذشته، قیمت نوشیدنی‌های الکلی در آلمان افزایش چندانی نداشته و در مقایسه با مواد غذایی، رشد بسیار کمتری را تجربه کرده است.

کریستینا رومل، مدیر دفتر امور اعتیاد آلمان (DHS)، با اشاره به این روند افزود: در حالی که قیمت آب پرتقال به طور قابل توجهی افزایش یافته، قیمت یک بطری ودکا بدون تغییر مانده است. به گفته او، الکل در هیچ کشور اروپایی به اندازه آلمان ارزان نیست.

بر اساس گزارش این نهاد، هزینه‌های اقتصادی ناشی از مصرف الکل، سالانه بیش از ۵۷ میلیارد یورو برآورد می‌شود. علاوه بر مرگ‌ومیر و بیماری‌های ناشی از مصرف الکل، آسیب‌های روانی و اجتماعی بسیاری نیز برای اطرافیان افراد مبتلا به اعتیاد ایجاد می‌شود.

عوارض مصرف الکل

رومل معتقد است که اقدامات کافی برای مقابله با این بحران صورت نمی‌گیرد و تاکید می‌کند که علاوه بر سرمایه‌گذاری در حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد، لازم است مالیات مصرف بر نوشیدنی‌های الکلی افزایش یابد.

مانتهی نیز با انتقاد از وضعیت مالیات بر الکل در آلمان اظهار داشت: «آلمان یکی از پایین‌ترین نرخ‌های مالیات بر مصرف الکل را در جهان دارد. قیمت آبجو بسیار ارزان است و مالیاتی برای شراب در نظر گرفته نشده است.»

او پیش‌بینی می‌کند که با افزایش متوسط پنج درصدی قیمت نوشیدنی‌های الکلی، مصرف سرانه حدود ۲.۲ درصد کاهش یافته و از مرگ سالانه ۸۵۰ نفر بر اثر مصرف الکل جلوگیری خواهد شد. همچنین این اقدام می‌تواند درآمد مالیاتی دولت را تا یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون یورو در سال افزایش دهد.

افزایش نگران‌کننده مصرف سیگار و مواد مخدر در آلمان

بر اساس یک گزارش تازه منتشرشده، بیش از ۳۰ درصد از جمعیت بزرگسال آلمان در سال گذشته سیگار کشیده‌اند. کریستینا رومل، مدیر دفتر امور اعتیاد آلمان (DHS)، با ابراز نگرانی از این آمار بالا گفت: «متأسفانه هنوز توجه کافی به این مشکل جدی نمی‌شود.»

طبق برآوردهای این نهاد، هزینه‌های اقتصادی ناشی از مصرف دخانیات سالانه به حدود ۹۷ میلیارد یورو می‌رسد. همچنین آمارها نشان می‌دهد که حدود هشت میلیون نفر در آلمان با انواع مختلف اعتیاد دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

در سالنامه اعتیاد ۲۰۲۵ همچنین به افزایش مصرف مواد مخدر غیرقانونی اشاره شده است. بنا بر این گزارش، در بسیاری از شهرها و شهرک‌های آلمان، مواد خطرناکی مانند کراک و مواد صنعتی فوق‌العاده قوی، نظیر فنتانیل، به‌طور فزاینده‌ای در حال گسترش هستند. فنتانیل ماده‌ای است که قدرت آن چندین برابر بیش از هروئین تخمین زده می‌شود و مصرف آن خطرات جدی و مرگباری به همراه دارد.