سوالات متداول ترک اعتیاد و روانپزشکی

متادون، بوپرنورفین(که به قرص B2 معروف است) و ترامادول همگی الکالوئید و مسکن های افیونی (مخدر) هستند که به روش های شیمیایی از گیاه خشخاش تهیه شده و اگونیست(محرک) گیرنده های مورفینی(مو) در مغز هستند.


در مورد کپسول های دست ساز معروف به داروهای گیاهی ترک اعتیاد و یا داروهای تبلیغی در برنامه های ماهواره ای جهت ترک اعتیاد بایستی بدانیم که اصولا از لحاظ علمی هیچ ترکیب گیاهی موثر در درمان اعتیاد تا کنون شناخته نشده است و این گونه داروها همگی حاوی مقادیر زیادی ازمخدرهایی چون متادون، ترامادول و یا تریاک هستند که با گیاهان بی اثر(در درمان اعتیاد) و اغلب دارای عوارض جسمی و روانی متعدد مخلوط گردیده اند.


متادون و بوپره نورفین داروهای مخدر طبی(قانونی) هستند که اغلب به عنوان جایگزین مخدرهای خیابانی و غیر قانونی استفاده می شوند. البته از نظر علمی کاربرد این داروها بطور کوتاه مدت در دوره سم زدایی تدریجی و ترک اعتیاد زیر نظر پزشک متخصص و نیز درمان نگهدارنده میان مدت و طولانی مدت تنها در بیمارانی که به دلایلی قادر به ترک اعتیاد و درمان نیستند از جمله گروه های پر خطر(بیماران تزریقی، بی خانمان و فاقد حمایت اجتماعی و زندانیان و...) و بیماران مبتلا به بیماریهای کشنده و صعب العلاج و یا افراد بسیار مسن که قادر به ترک نیستند استفاده می شوند.

ولی متأسفانه در کشور ما تجویز غیرعلمی این داروها به همه بیماران به مقدار زیاد و مدت طولانی رواج یافته که خود به یک معضل و اعتیاد جدید تبدیل شده که باعث تداوم بیماری اعتیاد می گردد و فقط نوع ماده مخدرعوض شده است که ترک آنها نیز دشوارتر از مخدرهای معمولی بوده و ترک آنها اغلب تنها با درمان بستری و جدی در مراکز تخصصی مانند مرکز روانپزشکی و درمان اعتیاد دی امکان پذیر است.

بله مسلماً، اعتیاد یک نوع بیماری مغز است هر چند علاوه برعوامل محیطی (مانند دسترسی بیشتر به مواد، مقبولیت اجتماعی و فشار همسالان و...) عوامل ساختاری و عملکردی متفاوت مغز افراد مستعد می تواند منجر به شروع مصرف مواد گردد، مصرف مکرر یک ماده شیمیای اعتیاد آور(ماده ی سمی برای مغز) موجب تغییراتی در ساختمان و شیمی اعصاب مغزی به ویژه در نواحی مرتبط با پاداش و لذت می شود.

یعنی فرایند پیچیده بیولوژیک مغزی که حاصل آن تغییر رفتار اختیاری مصرف یک ماده به مصرف اجباری آن یا بیماری اعتیاد می شود. بدین ترتیب بسته به نوع ماده ی مصرفی به تدریج عملکرد مغز در نواحی مختلف از جمله مرتبط با لذت، شادی، رفتار و تفکر منطقی و غیره ازحالت عادی خارج شده وآسیب های حاصله باعث می شود فرد بدون مصرف ماده قادر به انجام فعالیت های روزمره نبوده و با شدت یافتن این تغییرات دچار افسردگی، بی انگیزه گی، سرگردانی، بی هدفی، پرخاشگری و در نهایت اختلالات خلقی، اضطرابی و تفکر و ادراک(از جمله هذیان، توهم و جنون) می شود.


در حوزه پزشکی اعتیاد و اختلالات مصرف مواد جزو بیماری های رشته تخصصی روانپزشکی محسوب شده و همانند سایر بیماری های جدی و پیچیده مغزی و روانی عوامل متعدد محیطی و زیستی در پیدایش آن نقش داشته و بنابراین مانند سایر بیماری ها نیاز به درمان و مداخلات تخصصی روانپزشکی از جمله استفاده از داروها و انواع روش های روان درمانی دارد.
جهت اطلاع بیشتر سبب شناسی اعتیاد را ببینید.

در اغلب بیماران مبتلا به اعتیاد شروع درمان به شکل بستری جهت پی ریزی درمان، کاهش علائم قطع مصرف، ایجاد همکاری با درمان و تنظیم داروهای مورد نیاز بر درمان سرپایی ترجیح دارد.لیکن در بسیاری از بیماران درمان در مراکز عمومی و به شکل سرپایی برای آن ها میسر نبوده، لزوماً نیاز به بستری دارند. از جمله:

  • مبتلایان به بیماری های جدی روانپزشکی و نیازمند به خدمات تخصصی و بستری
  • افراد مبتلا به سوء مصرف مواد با دوز بالا که قادر به تحمل علائم قطع مصرف شدید نیستند
  • مصرف کنندگان مواد روان گردان و مبتلا به عوارض روانی سوء مصرف مواد
  • افرادی که شدیداً به داروهای اگونیست مانند متادون و بوپرنورفین وابسته شده و قادر به قطع مصرف آن نیستند
  • کسانی که دچار عوارض منفی داروهای اگونیست شده و قادر به ادامه مصرف این نوع داروها نیستند
  • مبتلایانی که تمایلی به استفاده از روش های جایگزین و داروهای آگونیست نداشته و به دنبال ترک و درمان کامل بیماری اعتیاد هستند
  • گروه های با ریسک بالا، افراد ناتوان جسمی و سالمندان
  • بیماران نیازمند به خدمات اورژانسی و بستری فوری
  • مبتلایان به بیماری های جسمی همراه و افرادی که نیاز به مراقبت های ویژه پزشکی و بیمارستانی دارند
  • افرادی که وابستگی همزمان به چندین ماده اعتیادآور دارند
  • کسانی که به دلایل شخصی، شغلی و غیره به دنبال درمان سریع و یا تست اعتیاد منفی هستند
  • افرادی که مایل به تحمل حداقل عوارض قطع مصرف هستند

بله
خدمات ترک اعتیاد برای خانم ها و آقایان توسط کلینیک ارایه می شود.

با سلام
هزینه ی بستری با توجه به نوع ماده مخدر، مدت مصرف و شرایط فیزیکی و روحی بیمار متفاوت است. جهت اطلاع از هزینه ها با مشاوران کلینیک تماس بگیرید.

خیر
داروهای ذکر شده به شدت اعتیادآور هستند. متاسفانه در بعضی مراکز ترک اعتیاد از این داروها استفاده می شود که نه تنها کمکی به روند ترک اعتیاد نمی کنند بلکه باعث گرفتار شدن افراد و اعتیاد به این دارو ها می شود که بعضاً ترک آنها از ترک مواد مورد مصرف بیمار سخت تر و طولانی تر می باشد.
درمان اعتیاد از نظر کلینیک دی یعنی پاکی از هرگونه مواد(اعم از مواد مخدر، دارو و ...)

خیر، کمپ ترک اعتیاد به مراکز اقامتی سوء مصرف مواد اطلاق می گردد که عموماً توسط کسانی که خود قبلاً اعتیاد داشته و سپس ترک کرده اند تاسیس و اداره می شوند و هیچ سنخیتی با مراکز درمانی و پزشکی نداشته و نیز اجازه انجام اقدامات درمانی از جمله تجویز دارو و یا انجام درمان های روانشناختی و روان درمانی را ندارند.
کلنیک دی یک مرکز درمانی پزشکی و تخصصی است که به درمان اعتیاد هم از جنبه فیزیکی و هم روانی و روانپزشکی می پردازد. درواقع کلینیک دی یک مرکز بیمارستانی مختص به درمان های بستری و نیز سرپایی مرتبط با اعتیاد است.

ماری جوانا که با نام های گل، حشیش، علف وغیره در ایران شناخته می شود یک ماده اعتیاد آور و روان گردان قوی است که از برگ، گل و ساقه گیاه شاهدانه بدست می آید و ترکیب شیمیایی موثر آن تتراهیدروکانابینول (THC) است(هرچند بیش از 400 نوع ماده شیمیایی در آن وجود دارد). اغلب آنرا به دلیل تغییر ادراک از محیط و ایجاد احساس سرخوشی و یا آرامش، احساس گشایش در ذهن، افزایش تمایلات جنسی و غیره مصرف می کنند.
در صورت مصرف مکرر فرد دچار تغییر درقضاوت و مشکل تصمیم گیری، اضطراب، بدبینی، تغییرات خلقی(افسردگی و یا شیدایی) اختلال در تمرکز، حافظه و تفکر شده و در بسیاری موجب اختلالات شناختی و روانپریشی جدی می گردد.
متاسفانه در بین جوانان، معتادان و فروشندگان مواد این باور رواج پیدا کرده که به دلیل کاربردهای دارویی و آزاد شدن مصرف آن در بعضی از کشورهای پیشرفته این ماده بی ضرر بوده و اعتیاد ندارد، این در حالی است که این ماده بسیار اعتیادآور و خطرناک بوده و موجب اختلالات جدی روانی می گردد.
طبق آخرین تحقیقات کسانی که بیش از 50 نوبت مصرف ترکیبات ماری جوانا داشته اند بیش از 6 برابر در معرض بروز بیماری جنون جوانی (اسکیزوفرنیا) قرار گرفته و در این صورت حتی پس از قطع مصرف روانپریشی مادام العمر بوده و قابل بازگشت به سلامتی و حالات طبیعی نخواهد بود. ترکیبات دارویی که از کانابیس(حشیش و مواد مشابه) ریشه گرفته اند تنها در بیماران لاعلاج مانند سرطان های بسیاری بدخیم جهت کاهش درد و تهوع کاربرد دارد که به علت پیش بینی عمر کوتاه خطر بروز اعتیاد در آنها صرف نظر می شود (مانند استفاده از مورفین در این گونه بیماران). آزاد شدن مصرف ماری جوانا(و همینطور سایر مواد مخدر) در بعضی از کشورها جهت کاهش هزینه و خطرات مبارزه با مافیا و قاچاق مواد می باشد و نشانه بی ضرری بودن آن نیست و از نظر علمی و اجتماعی در همه کشورها نهی شده و مضموم است.