ترک متادون

ترک متادون
یکی از انواع داروهای ترک اعتیاد ماده ی شبه افیونی به نام متادون است که برای ترک مواد مخدر و مواد روانگردان مانند تریاک، هروئین، مرفین، شیشه، گل، کدئین، کراک، ماری جوانا و .... به کار می رود.
این دارو برای کنترل بیماری افراد به عنوان مسکن درد در زمان محرومیت و سم زدایی مواد از بدن بیمار به تجویز پزشک معالج مورد استفاده قرار می گیرد در حالیکه خود این دارو نیز به نوعی برای بیمار وابستگی شدید ایجاد کرده و در صورت عدم استفاده متادون، بیمار دچار محرومیت، علائم ترک و خماری می گردد.

تأثیر این دارو بر بدن بیمار مانند تاثیری است که مورفین بر بدن می گذارد اما طولانی تر. این دارو در اشکال خوراکی قرص، شربت و آمپول در بازار موجود است و مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده خوراکی متادون از طریق دستگاه گوارش جذب بدن شده و به سرعت وارد جریان خون می گردد. اثرگذاری آن پس از نیم ساعت شروع شده و شدیداً بر عملکرد سیستم عصبی، قلبی-عروقی بیمار اثر می گذارد. مصرف متادون سبب شل شدن عضلات شده و پس از دقایق اولیه از مصرف حدود 4 تا 6 ساعت بیمار را تحت تأثیر قرار می دهد.

مصرف بیش از حد این دارو به دلیل آنکه بیمار می خواهد حالت آرام بخشی را برای خود تکرار کند موجب عوارض شدیدی بر بدن وی می گردد از جمله تنگی نفس که می تواند سبب مرگ نیز شود. مصرف کننده متادون همچنین منجر به اختلالات روحی و روانی نیز می گردد بنابراین کسانی که کار با ماشین های سنگین می کنند شدیداً از مصرف این دارو منع شده اند.

مصرف همزمان متادون و الکل بسیار خطرناک و مرگ آور است

 

همانطور که در بالا به آن اشاره شد مصرف داروی متادون بدون تجویز پزشک و خودسرانه، از آنجائیکه این دارو از مشتقات مواد افیونی است، نیز منجر به اعتیاد به متادون می شود که فرد بیمار با توجه به عوارضی که بعد از مصرف این دارو به آن دچار می شود نیازمند یکسری مراقبت های ویژه و مشاوره های روانشناسی است.

عوارض مصرف متادون:

  • متورم شدن پوست
  • تعریق زیاد
  • دردهای عضلانی
  • آسیب های دهان و دندان
  • خواب آلودگی و احساس منگی
  • سرگیجه های مزمن
  • اضطراب و تشویش
  • توهم
  • کاهش میل جنسی

ترک متادون

باورهای غلط در مورد متادون

متاسفانه برخی از مراکز و کمپ های ترک اعتیاد برای اینکه فرد معتاد به سرعت مصرف مواد مخدر را قطع کند و در ظاهر بهبود یابد از داروهای اعتیادآور مانند متادون و بوپرنورفین برای ترک اعتیاد به مواد مخدر استفاده می کنند. این امر باعث بوجود آمدن باورهای غلط در مورد داروهای اعتیادآور و از جمله آنها متادون شده است.

  • یکی از باورهای غلط این است که متادون داروی ترک اعتیاد است و مصرف آن اعتیادآور نیست. در صورتیکه مصرف متادون باعث ایجاد وابستگی شده و در اکثر موارد ترک آن از ترک ماده مخدر مورد مصرف طولانی تر و سخت تر است.
  • باور غلط دیگر این است که متادون تست اعتیاد را منفی می کند. در صورتیکه به دلیل وجود مواد اعتیادآور، مصرف متادون باعث می شود که تست اعتیاد فرد مصرف کننده مثبت شود.
  • باور غلط دیگر این است که هر زمان که فرد بخواهد می تواند به راحتی مصرف متادون را قطع کند. این نیز یکی دیگر از باورهای غلط است زیرا به دلیل اعتیادآور بودن این دارو، برای قطع مصرف می بایست دوره های ترک اعتیاد به این دارو سپری شود.
  • باور غلط دیگر این است که متادون باعث ایجاد سرخوشی و شادی می شود. مصرف متادون ممکن است تا ساعاتی پس از مصرف باعث ایجاد حس خوب و شادی در فرد شود ولی با از بین رفتن آثار آن فرد مصرف کننده احساس سردرگمی و افسردگی می کند.
  • یکی دیگر از باورهای غلط در مورد دوز مصرف متادون است. برخی افراد بر این باورند که میزان مصرف داروی متادون خیلی مهم نیست و به توصیه افراد معتاد و غیرمتخصص هم میتوان این دارو را مصرف کرد. باید دقت داشت که میزان مصرف و وعده های مصرفی این دارو می بایست با تجویز و تحت نظر پزشک متخصص باشد و استفاده بیش از حد و تداخل های داروی با سیر داروها حتی می تواند منجر به مرگ شود.

بهترین روش ترک متادون

بهترین روش ترک متادون

برای ترک متادون راه ها و روش های زیادی وجود دارد که اگر این راه ها تحت نظر پزشک متخصص و باتجربه نباشد در اکثر موارد با شکست مواجه می شود. از بین تمامی راه های ترک متادون، کاهش میزن مصرف و شرکت در جلسات مشاوره و رواندرمانی بهترین روش است. ترک متادون می بایست در یک مرکز ترک اعتیاد معتبر و تحت نظارت کادر پزشکی و تیم پرستاری انجام شود و به مرور از میزان مصرف آن کاسته و در نهایت مصرف آن قطع شود.

به دلیل عوارض شدید جسمانی و روانی که بر اثر قطع مصرف متادون بوجود می آید و خطرات مختلف آن، ترک متادون در منزل به هیچ وجه توصیه نمی شود. هر چه دوز مصرف متادون کمتر می شود مشکلات جسمانی و درگیری های روانی فرد بیشتر می شود و به دلیل عدم وجود افراد متخصص و تجهیزات کافی، ترک متادون در خانه روشی اشتباه است و در بیشتر موارد با آسیب های مختلف و شکست روبرو می شود.

روند ترک متادون برای هر بیمار متفاوت است و پزشک متخصص در این زمینه پروسه درمانی فرد را مشخص می کند. متادون مانند دیگر انواع داروهای مخرب نمی تواند به یکباره ترک شود چرا که عوارض جبران ناپذیری مانند سرگیجه، بی خوابی های شدید و یا ایست قلبی برای بیمار به همراه خواهد داشت.

در کلینیک ترک اعتیاد دی بیمارطی روند ترک متادون روزانه چندین بار توسط متخصص ویزیت می شود. بیمار معتاد به متادون دچار عوارض جسمانی و روحی روانی می باشد بنابراین در این دوره روانپزشکان و روانشناسان متخصص برنامه جداگانه ای برای هر بیمار تنظیم می کنند تا با حفظ سلامت جسمانی بیمار سلامت روانی فرد نیز کنترل شود.

از جمله عوارض روحی ترک متادون می توان به افسردگی، احساس ناراضایتی و در برخی موارد اقدام به خودکشی اشاره کرد.

ترک متادون می تواند از دو ماه تا یک سال به طول بیانجامد و تمام این شرایط به دوز مصرفی و شرایط جسمانی بیمار بستگی دارد و از سوی دیگر نمی توان قدرت اراده و برنامه های روانپزشکی را نادیده گرفت.

جهت کسب مشاوره رایگان در زمینه ترک متادون با شماره 021 75354 تماس بگیرید