حشیش

حشیش
حشیش ماده ای به رنگ سبز و تیره و گاه قهوه ای مایل به سبز شبیه به حنا بوده که از گل و برگ و ساقه گیاهی بنام شاهدانه هندی یا کانابیس در مناطق گرمسیری و حاره ای بدست آمده و شامل دو نوع شاهدانه ماده و نر است، این گیاه حدود 3 ماه پس از جوانه زدن به رشد کامل رسیده و در زمانی که به گل می نشیند، برگ های آن بخصوص برگ های بالایی گیاه ماده دارای غده هایی مملو از رزین است، این رزین ها دارای ماده ای به نام (تتراهیدروکانابینول) است.

احتمال وابستگی به حشیش در طول عمر 5% بوده و رایج ترین ماده غیر قانونی مورد مصرف جهان است. در بین جوانان و نوجوانان، میزان مصرف بالایی داشته و رده سنی 18 تا 21 و سپس تا 34 سالگی معمولا میزان مصرف زیاد و رشدی فزاینده داشته و در سنین 50 معمولا مصرف کاهش می یابد، حدس زده می شود 140 میلیون نفر در سطح جهان روزانه از حشیش استفاده می نمایند.

تأثیر حشیش، ناشی از تتراهیدروکانابینول (THC) است که یک توهم‌زای طبیعی به‌شمار می‌رود. این ماده (تتراهیدروکانابینول) میزانش در انواع گیاه های شاهدانه متفاوت و متغیر بوده و گاه گیاه شاهدانه به دو متر رسیده و غده های آن به اندازه فندق رسیده که حشیش حاصل آن است.

نام شاهدانه در کشورهای متفاوت فرق کرده و در ضمن خلوص آن و میزان اثر آن متفاوت است که نام های رایج عبارتند از: بنگ، ماری جوانا، چرس، تنب هندی، معجون، بنگ آب، دوغ وحدت، شارا، شارنگ، گانجا.

ابن سینا می نویسد: بنگ سمی است که عقل را مشوش می کند، فراموشی می آورد، خُناق و دیوانگی در بردارد.

در سیاست نامه شارون آمده: هندیان معمولا بنگ را به خورد مجرمانی سیاسی می دادند که مایل به اعدام آنها نبودند و به این طریق عقل آنها را زایل می ساختند.

حسن صباح در قرن یازدهم جهت فلسفه فوق مدرن Agnosticisme مریدان خود را مجبور به مصرف مقادیر زیادی حشیش می نمودند تا به وجد آمده و به تصور بهشت موعود، قتل هایی را انجام می دادند و دست به کارهای دشوار تا سر حد مرگ می زدند.

گسترده ترین اعتیاد به مواد مخدر مربوط به حشیش است که 5/2% از مردم جهان آن را مصرف می کنند و طبق نظریه محافظه کارانه WHO و سازمان اجرایی قانون مواد مخدر آمریکا 140 میلیون نفر در تمام جهان از حشیش استفاده می کنند.

در تایلند شاهدانه در کارهای پزشکی و رسوم اجتماعی و مذهبی قبایل کوهستانی بکار می رود و در هندوستان جهت تمرکز حواس و مراقبه به کار می رود و در تانزانیا به عنوان ادویه برای تهیه خوراک از آن استفاده می گردد و در قبایل آفریقا شاهدانه به وسعت زیادی مورد مصرف است.

حشیش

جزء اصلی شاهدانه دلتا-9-تتراهیدروکانابینول بوده که علاوه بر آن دارای 400 ماده شیمیایی دیگر می باشد که حدود 60% آنها از لحاظ شیمیایی با ماده فوق در ارتباط است و در انسان به سرعت متابولیزه شده و تبدیل به 11-هیدروکسی-دلتا9THC می شود که در دستگاه عصبی مرکزی فعال است.

مصرف حشیش از نظر جغرافیایی در شهرهایی مانند آمستردام و بارسلونا در طبقات متوسط اجتماعی و بین افراد تحصیل کرده و با سواد بیشتر دیده می شود، در اُسلو مصرف حشیش بین جوانان دبیرستانی بیشتر دیده شده، و در یونان مصرف حشیش بین جامعه ترک های آتن شیوع بیشتری داشته.

چرس (حشیش) از سرشاخه های گیاه که حاوی رزین هستند در اثر مالش روی پارچه خشنی، زرینی گرفته می شود که آن را چرس گویند و معمولا رزین خاصی است که از پایه های ماده و گل های تلقیح نشده گیاه تهیه می شود و معمولا به صورت خالص در بازار یافت نمی شود و ماده تجارتی آن بصورت مخلوطی از کره، عسل، و ماد معطر مثل دارچین و کمی آرد و گاهی گرد بعضی از گیاهان خانواده سولاناسه جهت تشدید قدرت تخدیری آن بکار می رود، وجود دارد.

گاهی به حشیش جهت افزایش نیروی محرکه جنسی آن مقادیری از ماده ای به نام کانتارید که گرد حشره ای و بسیار خطرناک می باشد افزوده می گردد.

حشیش اگر از طرف بینی مصرف شود به میزان 30 میلی گرم THC پس از چند دقیقه اثرات آن ظاهر گردیده و این اثر 2 تا 8 ساعت دوام می آورد و اگر از طریق گوارش جذب شود اثرات آن تا چند ساعت آشکار می شود و برای مصرف کننده کنترل آن مشکل تر است.

رزین شاهدانه شامل یک ماده متبلور به نام کائین است که اگر به میزان 1/0 میلی گرم / کیلو به سگ خورانده شود پس از 2 ساعت ناهماهنگی در حرکات او دیده می شود.

گزارشات نشان داده که سرشاخه های گلدار شاهدانه دارای یک اسانس و کانابین و الکل منجمد و هیدرات کانالبین می باشد.
عصاره برگ کانابیس برای از بین بردن شپش سر و چکاندن چند قطره عصار آن در گوش برای گوش درد نافع است و خوردن برگ آن قابض بوده و ادرار را زیاد کرده و اسپرم را قطع می کند.

اثر تدخین ماری جوانا بر حسب روش استفاده شده، مقدار 2 تا 50% THC را وارد جریان سیستمیک می کند، پس یک سیگار که حاوی 2% THC می باشد و می تواند 4/0 تا 10 میلی گرم از این ماده را وارد خون می کند.

از شایعترین آثار حاد ناشی از (MODERATE INTOXICATION)، یوفوریا می باشد که عملا توسط مصرف کنندگان کانابیس گزارش شده، یوفوریا ممکن است بوسیله یک دوره اضطراب و خلق پایین دنبال شود و افکار پارانوئیدی شایع است که در عین حال فرد ممکن است این افکار خود را به تمسخر گیرد.

ظرف 2 ساعت پس از مصرف حشیش علائم پرخونی ملتحمه، افزایش اشتها، خشکی دهان، تاکیکاردی، احساس کند شدن زمان، اختلال قضاوت، سرخوشی و مردم گزیری ممکن است دیده شود.

ترک حشیش

مصرف طولانی مدت حشیش می تواند با آتروفی مغزی، استعداد تشنج، آسیب کروموزومی، نقایص مادرزادی، اختلال فعالیت ایمنی، تغییر غلظت تستوسترون و بی نظمی دوره های قاعدگی همراه باشد.

بعضی افراد بصورت شخصی اقدام به قطع مصرف و ترک حشیش کرده و با توجه به تاثیراتی که این ماده روی مغز می گذارد و اثر روانگردان آن، فرد دچار اضطراب و پریشانی شده و باعث تمایل دوباره فرد به استفاده از این ماده مخدر می گردد. بنابراین ترک حشیش می بایست تحت نظر پزشک متخصص و روانپزشک صورت گیرد و فرد تحت مراقبت های ویژه ذهنی و رواندرمانی قرار گیرد.

با مصرف حشیش اثرات نشئه آور ظرف چند دقیقه ظاهر شده و حدود 30 دقیقه بعد به اوج می رسد و تا 2 تا 4 ساعت دوام می آورد و برخی اثرات حرکتی و شناختی آن 5 تا 12 ساعت طول می کشد.

بدترین عارضه حشیش سندرم فقدان انگیزش در مصرف دراز مدت ماده باشد که با افت شدید کارایی همراه است. تحقیقات نشان داده رابطه نزدیکی بین افزایش خطر اسکیزوفرنیا و مصرف حشیش وجود دارد. گزارش هایی نیز از مصرف مکرر کانابیس در دوره نوجوانی در دختران که به اضطراب و افسردگی بعدی منجر شده است وجود دارد و این که مصرف روزانه خطر را به حد اکثر می رساند.

در خانم ها، مصرف سیگار حشیش می تواند باعث کاهش غلظت LH و FSH پلاسما در فاز لوتئال گردیده و باعث سیکل UNOVULUTORY گردید و سطح پرولاکتین را ساپرس نماید.

از اثرات درمانی کانابیس خاصیت ضد تهوع آن در کم کردن تهوع ناشی از مصرف داروهای ضد سرطان (شیمی درمانی) است و از سایر موارد مصرف آن در MS، درد مزمن و ایدز می باشد. ترکیبات دارویی که ازحشیش استخراج می شوند در موارد خاص و بیماری های صعب العلاج داده میشود که امیدی به طول عمر نیست.

یکی از اثرات حشیش این است که رفته رفته قدرت شخص، درهدایت افکارش ضعیف شده، به طوری که احساس می کند این تفکرات بیگانه است و قدرت تمرکز را کند نموده و شخص به تعقیب تصورات عجیب و اختراعات غیر ممکن می پردازد و اگر هم با اراده، آنها را کنار بزند و تفکرات اولیه خود را دنبال کند، آنها مانند خواب آشفته ای، که در یک دوره گذشته وجود داشته، توجه او را به خود مشغول می دارد.

اکثر کسانی که حشیش و سایر مواد مخدر بدست آمده از گیاه شاهدانه را مصرف می کنند بر این باورند که این مواد اعتیادآور نیستند ولی طبق تحقیقات بعمل آمده ثابت شده است که قطع مصرف این گونه مواد باعث اضطراب، سردرگمی و پرخاشگری شده و در نهایت منجر به استفاده مجدد از این ماده روانگردان شده است.