ماده محرک کوکائین

ماده محرک کوکائین
کوکائین عادت زا است و ممکن است در برخی افراد از نظر جسمی نیز اعتیاد آور باشد، اما نه در حد مواد افیونی. فقط افراد خاصی علائم پرهیز را در هنگام ترک کوکائین نشان می دهند. تحمل فیزیولوژیکی قابل توجهی ایجاد نمی شود. مصرف مزمن با اختلالات شخصیتی شدید، ناتوانی در خواب، از دست دادن اشتها، لاغری، افزایش تمایل به خشونت و اعمال ضد اجتماعی همراه است. هنگامی که یک روان پریشی سمی ایجاد می شود، مشخصاً با هذیان های پارانوئید همراه است. توهمات با استفاده مداوم از کوکائین، به ویژه لامسه، برجسته هستند توهماتی که این تصور را ایجاد می کند که حشرات زیر پوست هستند.

مواد محرک با وابستگی شدید شامل کوکائین، آمفتامین، متیل فنیدات، مت آمفتامین، متیل دی اکسی آمفتامین، فن فرازین و دی اتیل پروپیون هستند.

مواد محرک با وابستگی کم شامل کافئین، نیکوتین، فنیل پروپانولامین، افدرین، سودوافدرین، تئوفیلین، فن فلورامین و استریکنین است.

شناخته شده ترین ماده محرک با وابستگی شدید، کوکائین است.

کوکائین

کوکائین یک آلکالوئید است که از برگ های کوکا به دست می آید. گیاه کوکا بوته ای طبیعی در بولیوی، شیلی و پرو در امتداد دامنه های غربی رشته کوه های آند است. کوکائین بر روی سیستم عصبی مرکزی اثر تحریک‌کننده‌ای دارد و در دوزهای کم، حالت خوش‌حالی همراه با رهایی از خستگی، افزایش هوشیاری ذهنی، قدرت بدنی و کاهش گرسنگی ایجاد می‌کند. در مقادیر بیشتر، کوکائین یک ماده مسموم کننده است که باعث ایجاد هیجان، آشفتگی ذهنی و تشنج می شود.

اینکاها با توانایی کوکائین در ایجاد سرخوشی، تحریک پذیری بیش از حد و توهم آشنا بودند. جویدن برگ کوکا به عنوان بخشی از تشریفات مذهبی یک رسم ثابت در زمان تسخیر اسپانیا در قرن شانزدهم بود. بومی‌هایی که در معادن بالای آند کار می‌کردند، برای افزایش قدرت و استقامت، برگ‌های کوکا را می‌جویدند. گیاهان کوکا در سریلانکا زیر کشت هستند، هند و جاوا. آلکالوئید، تروپان کوکائین، از نظر شیمیایی با کوکائین مرتبط است و از گیاه کوکا جاوا به دست می آید.

کوکایین  با شکل هیدروکلراید کوکائین برای انفیه یا تزریق به کار می‌رود. نمک هیدروکلراید کوکائین از سولفات کوکائین مشتق از برگ کوکا به دست می آید.

در سال 1886 جان پمبرتون برای اولین بار کوکائین را در نوشابه جدیدش به نام کوکا به کار برد و به علت انرژی زایی کوکائین مورد پذیرش عمومی قرار گرفت.

در دهه هفتاد مردم مصرف کوکائین را به عنوان ماده ای تفریحی استفاده کردند. در اواسط دهه هشتاد بسیاری از مردم کوکائین را در مقادیر بالا مصرف می کردند که متخصصان و مردم خطرات مصرف این دارو را متوجه شدند.

در دهه نود افرادی که مصرف تفریحی کوکائین داشتند، کاهش زیادی پیدا کردند، اما افرادی که مصرف سنگین کوکائین داشتند مختصری کاهش یافتند.

اسامی مختلف کوکایین یا کوک، برف و نوع تدخینی آن کراک است. کوکائین ماده قلیایی و پودر سفید رنگی است که بی حسی موضعی به وجود می آورد و محرک بسیار گرانی است.

ماده محرک کوکائین

روش‌های سوء مصرف کوکائین

  • خوراکی: یک ساعت بعد از خوردن، غلظت خون در مغز به حداکثری می رسد که اثر آن در خون سی تا چهل درصد است.
  • انفیه: دوازده تا سیزده دقیقه بعد غلظت خون در مغز به حداکثر می‌رسد که قبل از اواسط دهه هشتاد شایع ترین شکل مصرف بود.
  • تزریق: سریعاً غلظت خون در مغز به حداکثر می‌رسد (در فاصله بین ده تا پانزده ثانیه به مغز می‌رسد).
  • تدخین: سریعاً غلظت خون به حداکثر می‌رسد (در فاصله بین شش تا هشت ثانیه به مغز می‌رسد).
خطر مسمومیت و شروع اثر تزریق و تدخین از بقیه شیوه‌ها سریع‌تر است و در تدخین شروع اثر سریع‌تر، اما مقدار کمتری کوکائین به مغز می‌رسد (نسبت به تزریق) و دسترسی زیستی تدخین پنجاه تا شصت درصد تزریق است.

کوکائین در ترکیب با سوء مصرف سایر مواد مخدر

  • با الکل، ماری‌جوانا و هروئین مصرف می‌شود.
  • هفتاد و پنج درصد مرگ‌های ناشی از کوکائین هنگامی است که با سایر مواد مخدر مصرف شده است، به‌ خصوص همراه الکل که مقادیر کم آن هم خطرناک است.
  • سی و پنج درصد مصرف کننده‌های مواد محرک، ماری‌جوانا هم مصرف می کردند.
  • سی و پنج درصد مصرف کنندگان کوکائین الکل مصرف می کردند.
  • بیست درصد مصرف کنندگان کوکائین داروهای تسکین بخش خواب آور مصرف می کردند.
  • یازده درصد مصرف کنندگان کوکائین، همزمان هروئین مصرف می کردند که سرخوشی را زیادتر کرده و عوارض تحریک زیاد از حد را کاهش می‌دهد.

انواع کوکائین

  • خمیر کوکا، تدخین چهل تا هشتاد و پنج درصد سولفات کوکائین دارد که شیره و عصاره خام نا پرورده برگ کوکا است.
  • نوشیدن چایی کوکا (از برگ کوکا)
  • هیدروکلراید کوکائین
  • کوکائین قلیایی
  • محلول (تتراکائین آدرنالین کوکائین)