اختلالات مصرف فن سیکلیدین

اختلالات مصرف فن سیکلیدین
فن سیکلیدین جزء دسته مواد توهم زا می باشد و مصرف مواد توهم ‌زا یا روانگردان بر ذهن اثر می‌گذارند و موجب تحریف واقعیت و ادراک می‌شوند. اختلال مصرف فن سیکلیدین شامل وابستگی به فن سیکلیدین، سوء مصرف فن سیکلیدین، مسمومیت با فن سیکلیدین و در نهایت ایجاد سایکوز می باشد.
فن سیکلیدین ماده ای است که باعث پرخاشگری و گوش به زنگ بودن و رفتارهای تکانشی، تهاجم و رفتار ضد اجتماعی و افزایش فشار خون و افسردگی می شود. نام دیگر فن سیکلیدین گرد فرشته است. فن سیکلیدین قدرت اعتیاد زایی بالایی دارد و درمان اعتیاد به آن نیز باید زیر نظر پزشک متخصص صورت پذیرد.

اختلالات مصرف فن سیکلیدین عبارتند از وابستگی به فن سیکلیدین، سوء مصرف فن سیکلیدین، اختلالات ناشی از فن سیکلیدین، مسمومست با فن سیکلیدین، دلیریوم مسمومست با فن سیکلیدن، اختلالات سایکوتیک ناشی از فن سیکلیدین همراه با هذیان، اختلالات سایکوتیک ناشی از فن سیکلیدن همراه با توهم، اختلال خلقی ناشی از فن سیکلیدین، اختلال اضطرابی ناشی از فن سیکلیدین.

ملاک های تشخیص برای مسمومیت با فن سیکلیدین

1.مصرف اخیر فن سیکلیدین (یا مواد وابسته)

2.تغییرات غیر انطباقی رفتاری قابل ملاحظه از لحاظ بالینی (مانند ستیزه جویی، تهاجم، تکانشگری، رفتار غیر منظره، سراسیمگی روانی – حرکتی، اختلال قضاوت یا اختلال کارکرد اجتماعی یا شغلی) که در حین مصرف فن سیکلیدین یا کمی پس از آن بروز کرده است.

3.ظهور دو یا چند علامت از علائم زیر ظرف یک ساعت پس از مصرف فن سیکلیدین (اگر فن سیکلیدین از راه تدخین، انفیه یا تزریق وریدی مصرف شود این زمان کمتر است) نیستاگموس افقی یا عمودی، افزایش فشار خون، کرختی یا کاهش حساسیت به درد، آتاکسی، نارساگویی، سفتی عضلانی، حملات تشنجی یا اغما، تشدید بیمارگونه حس شنوایی. 

4.علائم ناشی از یک بیماری طبی عمومی نبوده و یک اختلال روانی دیگر توضیح بهتری برای آن ها نباشد.

اختلالات مصرف فن سیکلیدین

به چه کسانی کریستالیزه گفته می شود

به افرادی که مدت های طولانی پی. سی. پی مصرف کرده اند کریستالیزه گفته می شود، یعنی به سندرمی شامل کندی تفکر، کاهش رفلکس ها، نقصان حافظه، عدم کنترل تکانه، افسردگی، بی حالی و اختلال تمرکز دچار می شوند.

مسمومیت کوتاه مدت با فن سیکلیدین

مسمومیت کوتاه مدت با فن سیکلیدین می تواند عوارض بالقوه شدیدی داشته باشد و غالباً لازم است که یک فوریت روانپزشکی تلقی شود.

برخی بیماران ممکن است به فاصله چند ساعت پس از مصرف فن سیکلیدین نزد روانپزشک آورده شوند، اما معمولاً تا چنین کاری صورت بگیرد دو تا سه روز از مصرف دارو سپری شده است.

از دست دادن هوشیاری در مسمومیت با فن سیکلیدین

افرادی که هوشیاری خود را از دست می دهند زودتر از بیمارانی که هوشیاری خود را حفظ کرده اند به درمانگاه آورده می شوند. اکثراً این افراد ظرف یک یا دو روز به طور کامل بهبود می یابند ولی برخی از آن ها تا دو هفته سایکوتیک باقی می مانند.

اختلالات در مسمومیت با فن سیکلیدین

بیمارانی که دچار بیهوشی شده اند هنگام به هوش آمدن اغلب دچار اختلال موقعیت سنجی، سر در گمی و اشکال در مکالمه هستند. این علائم ممکن است بدون اغما نیز مشاهده شود اما در این صورت شدت کمتری دارد.

گاهی اختلال رفتاری بسیار شدید است مثل لخت شدن در ملاء عام، خشونت، بی اختیاری ادرار، گریه کردن و خنده های نامتناسب ظاهر شود. معمولاً بیمار بعداً نسبت به کل دوره سایکوز دچار فراموشی خواهد شد.

ایجاد سایکوز در مسمومیت با فن سیکلیدین

تقریباً 40 درصد بیماران علائم جسمی افزایش فشار خون و نیستاگموس دارند و 10 درصد آنان در حین سایکوز صدمه دیده اند.

سایکوز بین یک تا سی روز به طور متوسط 4 تا 5 روز طول می کشد. تقریباً 3 درصد از بیمارانی که به دلیل مصرف فن سیکلیدین به مراکز فوریت مراجعه می کنند واجد ملاک های این اختلال هستند که بیش از همه در غالب ملاک های یک دوره شبه درمانی می گنجد.